Project Lins

van de parochie H. Maria Koningin te Krimpen aan den IJssel

 

We leven in een wereld, die niet toebehoort aan enkele uitverkorenen, maar aan ons allen. Zolang er echter mensen zijn, die het met minder moeten doen, mogen we niet stilzitten. Er moet iets veranderen. Om te beginnen bij onszelf. Genieten we echt zo van alle luxe om ons heen?. Draait het echt alleen om het hier en nu? Of zou er toch meer zijn? Het besef dat we onze wereld samen (moeten) delen en dat we onze toekomst samen tegemoet gaan.

Adoptiecomité Lins Brasil Krimpen aan den IJssel

Binnen onze parochiegemeenschap vieren we jaarlijks het Lins weekend, inmiddels al ongeveer 30 jaar achtereen. Het is begonnen met de oprichting van het adoptiecomité Lins Brasil Krimpen aan den IJssel met als doel om een jeugd – en jongerenproject in Lins Brazilië zowel financieel als met goederen en gebed te ondersteunen.

Comunidade Educacional Para O Trabalho

De vrouw die vanaf het allereerste uur het pionierswerk heeft gedaan en in het verre Brazilië het project voor de opvang van straatkinderen heeft opgezet, is nog steeds de stuwende kracht daarvan. Het is de uit Nederland afkomstige Els Koop Zij zet zich met inmiddels vele vrijwilligers in om jongens en meisjes te helpen zelf een zinvol en gelukkiger leven op te bouwen. Dat gebeurt door jaarlijks ca. 300 kinderen gastvrij op te vangen in een leer- en werkgemeenschap, genaamd Comunidade Educacional Para O Trabalho.

De kinderen komen uit de allerarmste gezinnen. Zij zwerven meestal van zonsopgang tot zonsondergang op straat. Hoewel er een leerplichtwet is voor kinderen tot veertien jaar, gaan ze meestal niet naar school. Voor de meeste ouders is dat gewoonweg veel te duur. De kinderen kunnen via de Comunidade naar school en daarnaast leren ze een vak. Zo leert men groenten en fruit telen, timmeren en metselen, hygiëne verzorging, handwerken, weven en nog veel meer. De kinderen krijgen in die periode goed te eten en worden zo goed mogelijk medisch en tandheelkundig verzorgd. Ook wordt er aan de sociale opvoeding veel zorg besteed. Ook de ouders van deze kinderen worden zoveel mogelijk geholpen met o.a voedsel en kleding.

De kinderen, die in de Comunidade worden opgevangen plukken duidelijk de vruchten van deze opvang. Als zij weg gaan hebben zij in ieder geval een diploma van de basisschool. Ruim 85% redt het om zich goed te handhaven. Velen gaan op hun beurt weer de straatkinderen in hun omgeving helpen. Ondanks de vele positieve resultaten kan het werk van de Comunidade helaas nog niet gemist worden. Er is nog steeds een grote kloof tussen rijkdom en armoede in Brazilië, waardoor een grote meerderheid van de bevolking ver onder het bestaansminimum moet leven.

Op dit moment is een groep jonge mensen  uit de parochie in Lins,

Klik hier en volg hun reilen en zeilen.